Ryazan, Russia - June 24, 2018: Google Home mobile app on the display of tablet PCToen we hier kwamen wonen in 2019 was er al best heel veel goed aan dit huis en ook best een aantal dingen helemaal niet.

Ik heb nooit begrepen waarom een lichtplan in deze tijd nog als een moderniteit gezien wordt. Hier was het gokken welke knop bij welke lamp hoorde en of de kabel door de muur ging of langs de plint. En soms gewoon in de hoek van de kamer omhoog.

Geeft niks, maar het kan beter!

Omdat toen ook de uitbraak van Philips HUE vorm kreeg (op een betere betaalbaarheid na ? )zijn wij ook die richting in gegaan. Samen met Google Home, wat nu Nest is, of nee toch weer Home is. De hele dag praat ik mijn verlichting aan of uit, voorzie ik mijzelf van muziek en ik kan er ook mijn televisie mee aanzetten, als deze voorzien is van een Chromecast, of van de laatste Android versie maar dat is bij ons niet. (2014 unite!)

Persoonlijk vind ik wel dat ik er steeds luier van word. En andere mensen denken dat misschien ook, maar als je ziet hoeveel makkelijker het is om gewoon met je rolstoel door je huis te gaan en gewoon te zeggen dat je een lamp aan wil in plaats van alsnog moeilijk doen met een schakelaar, dan komt het voor dat zelfs de lopers het fijn gaan vinden!

Ik denk dat het zelfs uiteindelijk wel een aansturing is die onder het hulpmiddelenbesluit kan gaan komen te vallen. Als ik in het verleden een aanpassing nodig had in mijn huis was dat omslachtig, gedoe en bovendien lelijk! (ken je die mop van de gordijnen op afstandbediening die toen 13000 euro kostten? Die kosten nu een kleine 600…)

Nu heb je een Home-pod staan, koppelt aan-uit inbouwschakelaars aan een HUE bridge en je kunt zelfs praten met je afzuiging in de badkamer! (met dank aan Robbshop.nl want die maken de inbouwschakelaars die kunnen communiceren met de HUE Bridge en daarmee de Home-pod).

En nu zit ik natuurlijk helemaal nog in de beginfase van mijn huisautomatiseringsoplossing, maar ik zal in de loop van de tijd proberen regelmatig een update te plaatsen tijdens de zoektocht to simplify mijn huis!

Het eerstvolgende wordt waarschijnlijk een Homey. Die kan met heel veel systemen-op-afstand samenwerken en het is nog een Nederlands product ook!

daan handtekening klein

PS wist je dat als je heel makkelijk je lampen uit kan zetten met je stem en je dus niet nog even terug moet om de schakelaar om te zetten (waar je natuurlijk later achterkomt dat je dat regelmatig vergeet), je ook niet zoveel stroom meer gebruikt? Is echt waar!

En dat is voor mij óók heel belangrijk! ?